Snus- en helsvensk tobaksprodukt

Snus är en ursprungligen svensk produkt som tillverkas av tobaksblad som torkas och värmebehandlas. När tobaken sedan mals blandas den i de flesta fall med salt, natriumkarbonat, vatten och smaktillsatser. Förr var det vanligt med torrsnus eller tuggtobak. Det är en tobaksvara som på senare år blivit väldigt populär igen. En del av förklaringen kan vara rökförbudet som råder på barer, restauranger och klubbar. Idag är det mycket mer praktiskt att vara snusare vilket har gjort att många rökare har gått över till snus.

Olika sorters snus
När man snusar placerar man en bit av tobaksprodukten innanför överläppen. Det finns både löst snus, som man trycker ihop till en liten boll innan man stoppar in den i munnen, och portionssnus som är färdigförpackat och redo att konsumeras. Fördelen med portionssnus är att det kan kännas fräschare, då det inte är lika stor risk att det rinner ned för tänderna, och den är enkel att ta ut. Man kan också köpa snus med olika smaker, eller med mindre eller inget nikotin alls.

Alternativ till att köpa färdigt snus
Då snus blir en relativt dyr konsumtionsvara som man betalar höga tobaksskatter på, så har det vuxit fram många hemsidor och specialbutiker där man kan beställa snussatser, ett kit bestående av råtobak och annat som behövs för att själv tillverka billigt snus. Man slipper på detta sätt att betala tobaksskatt. På följande sida finns mer information om att tillverka eget snus, http://www.göra-eget-snus.se/ och du kan läsa mer om var man kan få tag på snussatser.